Akustičari za slušna pomagala savjetuju i brinu se o osobama s oštećenjem sluha. S time što smo jako empatični. Individualno prilagođavamo slušne aparate te smo audiološki i tehnički obrazovani.

Moje ime je Ivan Pavlović. Prema saznanju od audiologa, jedini sam diplomirani akustičar za slušna pomagala u Hrvatskoj. Svoje obrazovanje sam apsolvirao na Akademiji za slušna pomagala u Luebecku, Njemačka.

2000 godine Siemens Audiologische Technick, Erlangen mi je ponudila da dođem u Republiku Hrvatsku te da otvorimo prvi Slušni centar. Ponudu sam prihvatio ponajviše iz razloga što sam želio svoja saznanja i iskustva prenijeti i podijeliti s drugima. Obzirom da sam bio stalni član i polaznik edukativne Siemensove akademije imao sam kompletnu podršku.

2003 godine osnovao sam tvrtku Slušni centar Pavlović d.o.o. Zagreb. Do sada sam otvorio dvije poslovnice u Zagrebu, Ilica 153 i Našička 28 te u Velikoj Gorici, Krešimirova 15.

Ljudsko uho je jedini osjetilni organ koji funkcionira prije rođenja. Tako na primjer, prepoznajemo glas svojih roditelja jer smo ih čuli dok smo bili u trbuhu majke. Naše uho čuje između 10 i 140 decibela. 10 decibela odgovara šuštanju lišća dok se osjet bola aktivira na 130 decibela.

Zašto sam postao akustičar za slušna pomagala?

Akustičar za slušna pomagala sam postao jer je to vrlo odgovoran posao gdje se brinem o osobama koje zbog gubitka sluha ili zbog slušnih smetnji pri pojačanim šumovima lošije čuju u odnosu na uredan sluh. To je moja strast. Moje obrazovanje uvijek je bila kompozicija između praktičnog i teoretskog učenja.

Teoretsko obrazovanje uključivalo je anatomiju, fiziku, psihologiju, psihoakustiku koja je se trebala primjeniti u praktičnom dijelu kao i ručna izrada slušnih pomagala.

Kako pomoći osobama oštećenog sluha da ponovno uživaju u blagodatima zvuka? Kako im vratiti kvalitetu života?

Uz pomoć moderne tehnike i individualnim pristupom pacijentima se trudim vratiti kvalitetan život.

Osobe oštećenog sluha dolaze k nama neovisno jesu li bili na pregledu kod ORL specijalista gdje im je ustanovljeno oštećenje sluha ili direktno kod nas gdje smo im testirali sluh. Mi smo ti sugovornici koji smo jedini obrazovani i u mogućnosti za odabrati upravo odgovarajući slušni aparat.

Na temelju audiograma koji je individualno testirao slušne sposobnosti, osobe oštećenog sluha savjetujemo o potrebama i željama koje slušni aparat treba ispuniti. Naravno da oblik, komfor i dizajn imaju veliku ulogu.

Nakon pomnog odabira slušnog pomagala uzima se otisak uha jer svako uho je različito, baš kao i otisak prsta. Silikonskom smjesom uzima se otisak ušne školjke i slušnog kanala gdje će na kraju i biti smješten slušni aparat. Prema otisku izrađujemo dio zaušnog slušnog aparata ili ga proslijeđujemo za izradu kanalnog pomagala.

Kad je slušno pomagalo izrađeno slijedi individualno akustičko podešavanje. To znači da se slušno pomagalo, na temelju audiograma s kojim je ustanovljen prag sluha i prag zvučne neugode, podešava. Zajedno sa pacijentom se slušno pomagalo individualno prilagođava njegovim potrebama.

Obzirom da se karakteristike sluha s godinama mijenjaju, svoje pacijente pozivamo kako bi stalno imali optimalan sluh i razumijevanje. Isto tako, potrebno je za redovito čišćenje i održavanje slušnog pomagala. Briga i praćenje pacijenta u svijetu zvukova stalna je zadaća našeg posla.

Kao što vidimo sliku koja se samo nama sviđa, isto tako imamo i omiljenu pjesmu koju želimo čuti.

Ja Vam mogu pomoći da čujete svoju pjesmu.

Slušni centar Pavlović - Ivan Pavlović
...i cijeli život čujem

NARUČI SE